donderdag 23 februari 2017

Met een boekje in een hoekje

Thema; Met een boekje in een hoekje


Een hele stapel boeken weegt heel zwaar, wie kan die dragen, opheffen....?
We maakten drie stapels; één met kleine boeken, één met iets grotere boeken en één met de grootste boeken. We leggen boeken bij en we nemen boeken weg. Begrippen licht en zwaar komen aan bod; veel en weinig, minder en meer....

Boeken kunnen een stevige, harde kaft hebben om de blaadjes binnenin te beschermen. Een boek heeft een rug; die kan "scheuren" als je je boek niet voorzichtig hanteert.

Er zijn kleine en grote boeken die de kleuters van klein naar groot rangschikken
op het boekenrek in de klas. De kleuters sorteren de boekjes bij het opruimen volgens kleur en volgens grootte.


Er werd ook eens over de bibliotheek verteld. Wie gaat daar naar toe ? Wat is er daar te zien ? Is daar veel lawaai ? Wat kan je met die boekjes doen ?

Voor de boekenbeurs in de school werkten we het boek "Hé, wie zit er op de wc ?" uit. Dit is de korte inhoud; "Alle dieren staan ongeduldig aan de deur van het toilet te wachten. Wie zit daar zo lang binnen ? Niemand die het weet, tot uiteindelijk de deur opengaat en een kleine jongen tevoorschijn komt met een boekje in de hand."

Samen met de kleuters hebben hebben we een groot paneel met rode verf beschilderd. Niet met behulp van verfkwasten, maar met de beide handen in de verf (met wat detergent en water). De kleuters konden met beide handen grote bewegingen maken in de verf. Dan hebben we de deur van ons kikkertoilet gemaakt (ook met handen in de verf; maar dan witte verf).









De juf. heeft Jules op het toilet gefotografeerd; hij keek daar ook in zijn boekje. 


De kleuters werden gefotografeerd terwijl ze aan zijn deur stonden te wachten. De kleuters konden uitbeelden hoe ze stonden te wachten...in een rij, boos kijken, door het sleutelgat piepen, luisteren aan de deur, bijna pipi in de broek aan het doen.... 




Ons paneel was op de boekenbeurs te bewonderen.

Met onze klas hebben we de meeste pannenkoeken verkocht (van de kleuters).
We kregen van het oudercomité een cheque van 5o euro om boekjes aan te kopen voor in de klas. Waarvoor onze dank!!!!
Ook Emma uit ons klasje verkocht de meeste pannenkoeken en kreeg een bon van 25 euro om boekjes aan te kopen op de boekenbeurs.


    Ons laatste thema: Maskers op de snoetjes:

Bij carnaval is het zich verkleden evident. Hoe trekken we onze slobberbroek aan, waar zetten we ons hoedje op, waar hoort onze pruik, … De kleuters krijgen inzicht in het lichaamsschema. Ook de juf. verkleedt zich in een clown met slobberbroek en grote jas,.. Ik doe hierbij allerlei gekke dingen; de slobberbroek als een sjaal rond mijn hals, op mijn hoofd als een muts...zodanig dat de kleuters mij moeten helpen en verwoorden hoe ik de kleren kan aantrekken.

Alle kleuters krijgen de kans om vrij met de verschillende maskers, kledij,…te spelen. Ze kunnen zichzelf en de anderen bewonderen  in de spiegel. Zo gaan ze met allerlei gevoelens om;  de lachende clown, de bange indiaan, de prinses, de danseres...


Ook Jules werd in een clowntje omgetoverd; met rode neus, punthoed, pruik en zelfs grote, blinkende clownschoenen.


De kleuters konden scheppen en gieten met confetti, vullen en uitgieten van potjes…



Met plasticine konden ze worstjes, bolletjes rollen om zo de clown aan te vullen.


De kleuters hebben ook heel wat vaardigheden kunnen ontwikkelen bij het knutselen van een clownsmasker (op stokje); repen crêpepapier tot propjes maken (niet gemakkelijk), confetti op de hoed kleven.












Bij het verkleden komt het doorzettingsvermogen en de zelfredzaamheid aan bod, zelf de kleertjes kunnen aantrekken en de anderen helpen. Soms gebeurt het wel eens dat er een kleuter zich niet wil verkleden. We laten deze kleuter dan rustig op zijn manier deelnemen aan het carnavalfeest.

PS.
We hebben een nieuw vriendje in de klas. Zijn naam is Kayden.
                                                                          
Er wordt nu geen bundel met werkjes meegegeven, maar wel voor de paasvakantie (eind tweede trimester). De kleuters krijgen deze week al hun carnavalmateriaal mee naar huis.

meer foto's van met een boekje in een hoekje en carnaval

Geen opmerkingen:

Een reactie posten