maandag 5 februari 2018

Met een boekje in een hoekje; "Een huisje voor iedereen" (een Russisch volkssprookje)



Een hele stapel boeken weegt  heel zwaar.  Boeken kunnen een stevige, harde kaft hebben…Er zijn kleine en grote boeken die de kleuters van klein naar groot rangschikken.

















Het boekje dat we uitwerkten gaat over een pottenbakker die een pot vanop zijn kar verliest. De pot valt in de modder en die is niet kapot. Verschillende dieren (Bea de bij, Miet de mier...) komen een kijkje nemen en kunnen in dit huisje wonen; er is plaats genoeg. Alleen de grote beer Boris ging op de pot zitten en het huisje brak in stukken. Toen moesten alle dieren op zoek naar een nieuw huisje voor IEDEREEN.
Afbeeldingsresultaat voor Boek een huisje voor iedereen
De kleuters hebben heel wat stukjes papier (uit tijdschriften) gescheurd en op de grote afbeeldingen uit het boek gekleefd; zo hebben ze een groot tafereel gemaakt voor op de boekenbeurs. 
Nu hangt het groot paneel al in de gang van onze klas.



Hans de haas
Bea de bij
Miet de mier
Magda de muis
Viktor de vos
Karel de kikker
Boris de beer


De kleuters hebben verschillende boeken bekeken; een kookboek, een fotoboek, een telefoonboek, een kleurboek, een voorleesboek met een verhaal van Jules…De kleuters mochten de bijpassende attributen zoeken; bv. een fototoestel bij het fotoboek, een pan bij het kookboek, een verrekijker bij een boek met vogels…

Er werden ook afspraken gemaakt in verband met het inkijken van de boekjes (i.v.m. de rug van een boek, de blaadjes, de kaft,…) Nu proberen de kleuters bij het opruimen de boekjes allemaal juist op het boekenrek te plaatsen; volgens de gekleurde stippen op de boeken  (rood, groen, blauw en geel).
De kleuters konden na het opruimen van hun speelgoed, in de kring rustig in een boekje kijken........



De kleuters speelden een lottospel; wat past er bij de slaapkamer, de zolder, de keuken van ons huis ?

















De kleuters leren hoe ze een muur; een huis kunnen bouwen. Dit met allerlei blokken...



















We speelden een spel; "wie woont er in dat huisje ?" 
Aan de hand van het stemgeluid konden de kleuters raden wie er in het huisje woont.





Voor meer foto's klik hier; Een huisje voor iedereen

Deze week werken we het thema carnaval uit. Op vrijdagnamiddag mogen alle kleuters verkleed naar de klas komen; zie mail. We dansen en smullen van de pannenkoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten